Banner

Schaken in de hemel

Een paar dagen na het overlijden van een schaakmeester hoorde een goede vriend van hem plotseling zijn stem!

"Vertel, hoe gaat het met je en waar ben je nu?", weerklonk het.

"Wat wil je eerst horen, het goede of het slechte nieuws?"

"Vertel mij eerst het goede nieuws!"

"Het is echt de hemel hier. Er zijn voordurend tornooien en snelschaaktornooien aan de gang en Morpy, Aljechin, Tal, Capablanca, Botvinnik zijn hier allemaal en je kan tegen hen spelen."

"Fantastisch”, zei de vriend, “maar wat is dan het slechte nieuws?"

"Jij speelt aanstaande zaterdag tegen Capablanca…"

uit "Schakershumor"


Hoe moeilijk is schaken?

Het is niet eenvoudig om hier de winnende voortzetting te vinden !


Chessfun

uit "Schakershumor"


Schaken geen sport???

schaken is geen sport

Capablanca vertelt een vriend:

"Enkele jaren geleden was ik in Duitsland voor een schaaktoernooi toen ik in de lobby van het hotel werd aangesproken door een man. Omdat ik dacht dat hij een handtekening van me wilde greep ik vast naar mijn pen, echter deed de man op dat moment een schokkende uitspraak. ‘Ik heb het schaken opgelost !‘ klonk het uit zijn mond. Enigszins geschrokken deed ik een stap terug, je kunt nooit weten of de man gevaarlijk is. De man sprak verder: ‘Ik wed om 50 mark met U dat ik het kan bewijzen op mijn hotelkamer.’ Tja, 50 mark is 50 mark, dus ik besloot mee te gaan met de man naar zijn hotelkamer."

"Eenmaal aangekomen in zijn hotelkamer nam ik plaats achter de zwarte stukken van het opgestelde schaakbord. ‘Ik heb het helemaal opgelost, wit geeft mat in 12 zetten ongeacht wat er gespeeld wordt.’
Ik begon te spelen, misschien wat nonchalant, en tot mijn grote schrik stelde ik vast dat de witte stukken een hele vreemde samenwerking hadden, en inderdaad ik ging mat op zet 12!"

"Ik probeerde het opnieuw, in een totaal andere opening waarbij het onmogelijk is om in een dergelijke stelling terecht te komen, maar ook nu na een paar vreemde witte zetten vond ik mijn koning omsingeld met als resultaat mat op zet 12! Ik vroeg de man te wachten en rende naar beneden om voormalig wereldkampioen Emanuel Lasker te halen.

Ik vertelde hem het verhaal en hij was uitermate sceptisch maar stemde toe om mee te komen en te spelen. Onderweg terug naar boven pikten we ook regerend wereldkampioen Aljechin op en met z’n drieën keerden we terug naar de hotelkamer van de man."

"Lasker nam geen risico’s, hij speelde zo voorzichtig mogelijk, echter na een aantal zinloos lijkende zetten, zat ook hij in een matnet met als resultaat mat op zet 12. Aljechin probeerde het ook maar ook hij wist zet 13 niet te bereiken."

"Het was echt verschrikkelijk! Daar zaten we dan, de beste spelers van de wereld, mensen die hun leven hadden opgedragen aan het schaakspel, en alles was voorbij! De toernooien, de matches, alles - schaken was opgelost, wit wint."

Dit is het moment waarop Capa’s vriend interrumpeert en zegt:"Wacht eens even, ik heb hierover nog nooit iets gehoord! Wat is er gebeurd, ik verlies nooit in 12 zetten?"

revolver Capa: "Wij hebben die man natuurlijk vermoord"

uit 'Schakershumor'

Banner