Stadsparkfeesten 2009

Het moge genoegzaam bekend zijn dat schakers zeer ernstige lieden zijn die hun hoog intelligente hobby in grote stilte beoefenen en door niets of niemand uit hun concentratie te halen zijn. Hoe komen ze er dan in godsnaam bij om op de stadsparkfeesten hun kunsten ten toon te spreiden?

De stand van TUSK was er geprangd tussen het station van de miniatuurtreintjes, een eettent waar de hele tijd heerlijke geuren vandaan kwamen en, houd u vast, de bar! Je zou daar dus toch geen enkele schaker verwachten (uiteraard wel aan de bar of in voornoemde eettent: spelen met treintjes is om onduidelijke reden iets minder in trek bij de Turnhoutse "schakers") Maar dat was duidelijk buiten de spreekwoordelijke waard gerekend.

Het was zondag prachtig weer en alle borden in en voor het tentje van de schaakkring waren bezet, inclusief het bord met de grote schaakstukken.

Op de gewone borden was een mengeling van diverse spelers te vinden:

Op het grote schaakbord was het zo mogelijk nog chaotischer, afhankelijk van wie de hand (en andere lichaamsdelen) kon leggen op de stukken ... en dat niet eens altijd door de mensen die op dat bord aan het schaken waren. Als er kinderen in de buurt waren, was het altijd opletten geblazen of voor je het wist, was je, letterlijk, een paar stukken kwijt. Paarden schenen een grotere affiniteit te hebben voor de daders, of zou het andersom zijn? Maar op een gegeven moment denderde een matrone van, pak'm beet, anderhalve meter hoog, los over het bord, met in haar kielzog de rest van haar kroostrijke gezin. De stukken vlogen links en rechts opzij voor dat geweld, maar de dame in kwestie leek zelfs helemaal niet door te hebben dat daar een paar mensen probeerden te schaken...

Ook traditioneel is dat er een schaakprobleem wordt aangeboden. Toen een van de clubleden al een poosje had staan staren naar de gevraagde mat in 2 (wit aan zet) werd hij gestoord door een ander clublid dat hem er lakoniek op wees dat er waarschijnlijk toch iets mis was met de stelling want zwart stond schaak!

In de tent van TUSK was ook een raadselachtig voorwerp aanwezig (zie foto)

Mysterieus voorwerp

Voor alle duidelijkheid: het mysterieuze voorwerp is niet bovenaan de houten doos te vinden (die spullen worden "bierglazen" genoemd en zijn, bij een aantal schakers, uitstekend bekend), maar het gaat om het ding dat links uit de rugzak steekt.

Gezien de afmetingen van dat rare ding zou je toch wel schrik beginnen krijgen om te schaken: waarvoor zou dat toch gebruikt worden? Lijkt wat onhandig om de klok in te drukken. Je kan er ook moeilijk stukken mee bewegen en dan blijft er enkel nog de tegenstander over om dat voorwerp op te gebruiken. De mogelijkheden zijn legio, maar bijna allemaal uitermate pijnlijk... ;-)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Slagtand logo